Wednesday, December 24, 2014

sikit lagi...

Assalamuailaikum semua!!

Minggu yang sangat memenatkan..Final exam around the corner..presentation viva semakin hampir.. thesis nk kena submit.. semua kena settlekan before end of this semester..oh lupa..sekarang aku dah semester 7, means aku ada 1 je lagi semester before tamat pengajian sebagai student Chemical Engineering ..kos ini bukan kos yang senang yer..harap maklum!! plan nak sambung master memang ada tapi bukan dalam bidang kos ini lagi kot..aku nk try something else..maybe bisness..who knows kan..hihihiihhi

Sikit jer lagi semua ini dah nak berakhir..pejam celik pejam celik dah tahun 4 aku sekarang ini. walaupun dulu aku memang tak boleh nak carry this kos tapi alhamdulilah so far result stil 3.0 above la..tak susah nak dapat pointer bagus cuma untuk kekalkan pointer yang baik itu yang susah..

ok la semua..saje nak luahkan rasa penat ini kat blog ni.. Doakan sahabat ini dimudahkan untuk menyiapkan kerja2 yang banyak dan teruskan berdoa supaya sahabat ini menjadi yang terbaik dari hari semalam..

Sekian..

 Atikah Ali. 





Budak Final Year Chemical Engineering...muhhahahah =P

Saturday, December 13, 2014

cemburu tahap cipan..

Huwaaaaa...T_T

hari ni aku nk share 3 gambar yang membuatkan aku sangat cemburu tahap cipan kat depa 2 ni weii.. sama cantik sama padan..alahaiii

hampa tengok la sendri..then hampa rasa la apa yg hampa nk rasa no..nk pi sambung guling2 sat..jelous weiiii

oh.by the way..si cntik manis ni actually my secondary friend.. dia baru je nikah 12 December hari tu.. apa2 pon tahniah Nuha and pasangan..

Sory cilok gambar..tak tahan tengok..santikkk sgt!!






psssss...both of them sama umo ngan aku k.. sentap! k bye..

Wednesday, December 10, 2014

the best moment

Assalamuailaikum..Hi

Lamanya wei tak update blog...hihihihi..busy wei.. final student la katakan...wekkksss! Alasan.. hahahha

By the way... today aku nk update skit blog ni...

Kali ni just nk share gambar2 time convocation Alny..ala cik kak yg gorgeous tu.. hri tu jumpa Alny kan, dia tetap Alny yang ku kenal dulu..walaupon dh 2 thun tak jumpa dia macam tu gak..huhuuhuh.. Mira Hassan pon ada..kelakar wei jumpa depa 2 org.. keja nk bersembang ja kami ni..dr start jumpa smpai la time nak balik asyik caaaakap ja..kira non stop pnya ni..ye la..2 thun tak jumpa kan..korang bayang kan la bape bnyak cite nk kena habiskan just dalam masa 2 hari..Hebat wei!! Itulah perempuan...kahkahakah...

Tahniah Alny..awk dah konvo..bestnya...Akak tumpang bangga dik..hihihih


As u wish..nk ni kan..
so I bg gambar je..hhahah





Cik Alny ni konvo 4 December hari tu.. mula2 plan nk pegi la time konvo tu tapi Mira Hassan ada kelas pula pagi tu..So we decide malam bru jumpa..Pkul 3 lebih aku gerak dr Kuala Nerang ke UUM untuk ambik cik adik manis sorang ni, Mira Hassan pegi Perlis jumpa Alny.. Kalau harap aku pegi sndri Perlis memang x sampai la wei..aku bab2 arah jalan ni memang kelaut skit..huh! So, malam tu kitaorang jumpa.. kitaorg pegi makan kat MaiCafe.. sambil2 borak...best!

sory gambar gelap sikit..malam kan..hiii







Dah makan2 kat Mai cafe, mama Alny ajak makan kat Kuala Perlis pula malam tu..kitaorg pegi la sana..jumpa mama, akak and abg ipar Alny..sembang and kenal2 ..semua baik2..Best!

Lepas dah settle smua, malam tu kitaorg balik umah Mira Hassan dalam kul 12 pg juga la.. Kitaorg borak2 kejap pastu tido.. ZzzzzZ

Esok tu pula..kitaorg plan nk pegi Padang Besar teman mama Alny shopping sana.. Pagi2 lagi kitaorg bangun..sebab Alny nk ambik gambar konvo dia semalam kat Uitm Perlis.. After that bru kitaorg pegi Padang Besar..tapi aku ngan Mira Hassan tak lama kat Padang Besar..sebab aku nk kena balik Kuala Nerang petang tu juga.. so lepas lunch ngan family Alny, aku ngan Mira Hassan gerak balik..
Actually time peluk Alny time kitaorg nk balik tu aku dah sebak..sebab tak tahu bila kami akan jumpa lagi..maybe kena tnggu salah sorang dr kami kawen kot.. bru boleh  jumpa balik..huhuhuhuh..so my buah hati..please masuk minang cepat..nak kawen weiii!!!

Walaupun kami sempat jumpa 2 hari je tapi moment2 yg kami lalui sangat sweet.. Ketawa, cerita, peluk itu semua manis untuk saya..

Bukan senang nak jumpa kawan yang bole ceriakan kita hanya dengan cerita dan ketawa..

Thanks to Alny and Mira Hassan.. Love u alls forever.!













Saya tahu saya bukan yang terbaik..tapi saya tak pernah jemu untuk cuba jadi yang terbaik.





Sekian.

Atikah Ali

Tuesday, April 29, 2014

Everything happens for a reason...

Assalamuailaikum..HI



aku pegang kata2 ni sampai sekarang.. Allah maha Adil.. setiap yg berlaku kat dunia ni mesti ada sebab..kankan.kan..

Allah bagi ujian kat aku bertubi- tubi tahun ni.. lepas satu dugaan satu dugaan lg dtang..  dalam hati ni Tuhan je tahu..ikut hati nak jer nangis berbaldi- baldi.. tp i know.. He loves me more.. Alhamdulillah...

Allah telah menyatakan dengan jelas dalam Al-Quran bahawa Allah tidak akan sekali- kali menguji hambaNya diluar kemampuan hambaNya..

so, we just need to keep calm bebeh...


                                                  Thank You Allah..

untuk semester ni.. aku banyak sgat kerja.. ye lah..bdak tahun 3 kan.. mna sama ngan tahun 1 dlu.. tahun 1 boleh la ko huha- huha... tahun ni mmg sakit la... final project la... latihan industri la... kerja process control la.. research methodology la.. tamadun lah...tu semua keja nk keja baca n nk kena present..mmg aku suka sgat membaca ni... =..= echhhh

semester ni pla dapat roomate yg ya Allah..sgat pengotor... aku x kisah sgat bab2 org ni..tp kalau dah sampai bab bau2 ni..mmg aku hangin.. mna x nya..mndi sehari sekali..kdg2 x mndi..kdg2 tu dia kentot aku smpai kena spray Febreze u alls... busuk sgat... aku ni pantang skit kalau bilik x kemas.. tapi Allah nak uji aku kan..Dia bg budak tu jadi roomate aku..




                                    see!! bau busuk tu jangan ckap la.. hari2 loya sebab bau stokin dia..wekkkk +P

aku x kisah la dia nk jadi pengotor tahap gaban ka apa.. aku x maw ambik taw.. la ni aku suka buat hal sndri.. tinggal ja 1 bilik tapi muka dia aku x tgok langsung... bkan x suka ka apa.. sebab aku rsa dia sgat hipokrit.. depan org alim sungguh dia... tapi dalam bilik sejadah pon x taw kat mna... dah hampir setahun aku tinggal ngan dia tapi sekali pon x pernah nampak  dia solat... kdg2 azan pon dia x hormat.. buka cite kuat2 time org tgah azan.. sedih!! tapi siapa aku nk tegur.. aku pon masih bertatih dalam bab agama2 ni.. tapi aku cuba nk jadi yg lebih baik.. inshaallah..rsa berdosa sangat sebab aku bersubahat dengan dia.. dia x solat aku x tegur.. tapi apa dayaku.. aku juga x mampu berkata apa2..hnya mampu luah disini.. T________________T semoga Allah buka pintu hati dia untuk bertaubat...

tapi aku tahu.. everything happens for a reason...
apa yang berlaku.. aku kena SABAR!!! tu je skrg aku kena buat...


ok ualls.. boleh x nak share something...hehehehe



ni first time taw..aku dapat dean list sepanjang 3 tahun kat utm ni..alhamdulilah..dapat gak walaupon x sehebat org lain..heeee...syukur sgat..

ok lah u alls.. tu je kot untuk kali ni.. keep calm everyone.. peace yo!!


Friday, April 11, 2014

air panas ulu legong, baling kedah...

Assalamauaialaikum... Hi..
Omo..Omo...berhabuk sungguh blog teman.. so sorry sebab lama sgat x update blog.. since aku dah tahun 3 ni, so jadual kat UTM ni agak packed ye..hari2 tido pkul 3 pagi taw.. mata memang mcm mata panda ar skrg..menci!!!
 ok..sebenarnya nk cito psal aku ngan family  pogi mndi ayaq panas msa aku tgah cuti midsem hri tu..kali ni family kitaorg dah bertambah u alls..dlu tujuh org je skrang dah 8org..nnt akan 9..10..11..hhheeee..abg ipaq aku pon join pegi mndi ayaq panas taw.. so bertambah meriah la..meriah2..

okeh! 

aku sebenaqnya just nk share la skit pasai tempat ni... perjalanan nk ke AIR PANAS ULU LEGONG dr umah aku lbih kurang 2 jam juga la... setakat 2 jam ni..celah gigi je bg aku..hahahaha

tempat ni best..cntik.

                                      









family aku pla dah lama x pegi bercuti..so bila ada peluang bercuti mcm ni mmg kitaorg enjoy sesungguhnya la...kitaorg pla ni first time nk mndi ayaq panas ni..so lagi excited la.. disebabkan bilik kan sni dah full mak aku snggup ek booking dorm sebab nk pegi juga.. tapi bila fkir balik.. lg ok ye sebenarnya booking dorm dr bilik bagi family yg ramai la mcm family aku..sebab kita boleh stay dlam 1 bilik sama2.. kalo booking bilik dah nk kena booking bnyak bilik pla..nnt dah separate pla... then, mcm mna kita nk rapat2 ngan family kita time tgah holiday ni..kan..kan..kan... btol x kekawan..eh..tetiba.hahahahaha

kitaorg smpai sana petang la juga.. dlam pkul 5 mcm tu la.. kitaorg makan2 dlu..lepas solat asar je..kitaorg serbu kolam ayaq panas tu..hahahah.. mndi ayaq panas time cuaca tgah panas..mmg terbaik la..aku rasa mcm aku tgah rebus diri pon ada gak time tu..hahahaha  x boleh nk mndi lama..sebab panas sgat.. wahal kan..kolam tu sebenaqnya ayaq dia paling x panas compare ngan kolam yang lain..hahahhaha..kelakar! x pernah mndi ayaq panas..jakun la skit..heeeee...

x pa..x tahan mndi petang kita smbung malam..hahahahaha...

so after maghrib bru kitaorg smbung mndi smpai penat nk mndi dah la.. tp x lama sgat pon mndi..x tahan la... nk selam dalam ayaq rsa pedih muka... nk berenang x reti... kalo setakat berenang itik tu boleh la tahan syok 1 jam..lpas tu mula la bosan..heeeee...

tapi bila kitaorg holiday sama2 rsa happy sgat... dpat tgok mak ayah gelak... akak, abang ngan adik rapat..x ke seronok tu...heee


gambar x bnyak tngkap pon..busy mndi la konon..hheehehe
tapi ada beberapa je nk dikongsikan..so enjoy!










ok lah u alls...i need to go..nak solat..nnt ada tmpat baru aku pegi aku akan update k.
.bye... anyongg...i love u alls.

 just me... :D

Friday, March 14, 2014

tersentuh hati...

Assalamuailaikum semua..

entri kali ni just nak share 1 video yang sgat membuat aku tersentuh hati..menangis sepanjang aku menonton video ini..

video ini mengisahkan seorang ulama terkenal iaitu Ustaz Harun Din dimana beliau bermimpi berjumpa dengan Nabi junjungan kita, Rasulullah S.A.W... beliau menceritakan saat2 beliau berjumpa dengan Rasulullah S.A.W. perasaan sebak yang dirasakan beliau juga dapat aku rasakan.. menitis air mata beliau ketika menceritakan detik2 beliau bersama Rasulullah..begitu juga aku yang menonton video ini..tanpaku sedar air mataku mengalir membasahi pipi.

 Ustaz Harun Din sangat bertuah kerana berkesempatan untuk berjumpa dengan Rasulullah S.A.W.. alangkah indahnya bila dapat bertemu dengan Rasulullah S.A.W walaupun hanya melalui mimpi.
setelah menonton video ini, terdetik dihati merindui Rasulullah S.A.W. sangat2 dan bilakah agaknya akan diberikan kesempatan untuk berjumpa dengan Rasulullah S.A.W.

aku hanya mampu berdoa padaMu Ya Allah, berikan kepadaku kesempatan untuk bertemu dengan Rasulullah S.A.W sepertimana Ustaz Harun Din pernah lalui. aku tahu aku bukan insan yang terpilih tetapi selagi aku masih menjadi hambaMu Ya Allah, aku hanya mampu berdoa padaMu.. Engkau Tuhan yang satu.

 Aminnn


hidup didunia hanya sementara..selagi diberikan kesempatan untuk hidup teruskanlah beribadat kepada Allah Taala.

video

untuk video penuh boleh ke link ini ye..
 ustaz harun din bertemu nabi muhammad
 

Sunday, February 16, 2014

23 tahun

assalamuailaikum...Hi

alhamdulilah..masih dipanjangkan umur oleh Allah Taala untuk terus beribadat padaNya..

terima kasih untuk semua yang masih ingat dekat saya.. terharu dengan wish2 anda.. semoga Allah makbulkan doa2 anda sekalian...dan memberi Ganjaran Pahala kepada kalian..

thanks for kakak sebab jadi org pertama yg wish birthday walaupun harapan aku sebenarnya org lain yg wish tapi x pe lah... maybe dia busy.. dan Allah dah tunjuk dia bukan untuk aku..

saya dah semakin dewasa..
saya perlukan perubahan..
saya mesti kuat untuk terus kehadapan..

terima kasih semua.. sayang semua.




Tuesday, February 4, 2014

masjlis sambut menantu...



 

assalamuailaikummm.... Hi semua...

entri kali ni just nak share tentang majlis sambut menantu akak ngan abang emi... majlis ni berlangsung kat kampung kediaman abang emi di Felcra Sri Makmur Pahang.. alhamdulilah..semuanya berjalan lancar...

walaupon perjalanan agak jauh dan sgat memenatkan bagi kami adik beradik yg duduk di bahagian belakang keta sebab asyik tido..siap ternganga plus kuar ayaq lioq....ngeroh tu x yah tanya la...siap dok lwan sapa ngeroh paling kuat...aku pernah bg bunyi ngeroh paling kuat sekali...krohhhhhhhh! pndai cover u allsss lepas tu sebab malu...hehehehe

bnyak kali juga kami berhenti sebab kami pegi pahang ni konvoi ramai2... so bnyak berhenti sebab nak mkan nak pegi toilet nak solat...penat kan drive lama2 ni..walaupon bukan aku yg drive..hihihih perjalanan ke pahang ni lebih kurang 12 jam juga la...

sampai kat pahang dalam pkul 9 lebih...simpan brg2 semua pastu kami semua pegi makan malam kat umah pengantin....makanan sgat sedap.. ada ikan patin u allss... aku ingat kepedasan sambal belacan malam tu...pedas u allssss... meleleh ayaq mata makan...

esokknya...masing2 bangun awal sebab waktu pagi kat sana sgat sejuk.. smpai x leh nk tido balik... dah alang2 x boleh tido better bangun je kan...heeeee
kitaorang start siap2 lepas kitaorg mkan pagi.. akak pon  mula make up dalam kul 11...sebab nak start berarak dlam pkul 1...
cntik akak...tema merah u allsss.. menyerlah.. abg emi pon segak..
dah la..jom tgok gmbar ye....

sila- sila.....


sebelum bergerak snap2 dlu..


                          ada apa kat mata tu kak oiii... 



dah ready nak gerak ni...


  
tgok kain aku..dah kotor... tabiat suka pakai kain labuh..hehehe












    
                                       



rombongan dari kedah dah nak balik...

                                       
  
                                                                                          
                                           
                                         
                                      
                                             


tu je la..gambar2 yg ada.. tangkap guna handphone je u alls....

tapi sebelum balik kedah sempat la juga bermalam di terengganu dan shopping skit2.. hehehe

thanks to family abang emi...sgat peramah..layanan cukup baik.. terharu mak nyah...heheheeh
mak long x hbis2 puji family abg emi..baguih sungguh depa.. daebak!

alhamdulilah..dah selamat kenduri kedua2 belah pihak..lega u allss... sekarang tunggu entri akak beranak pula la...heehehe
sekarang kandungan dah nk masuk sebulan..entri pasal babies nnt insyallah dlam bulan 9 k.. tunggu taw... hehehehe

ok lah u alls... i need to go.. mak suruh lukis istana kat dia sat... bye.. anyyong